Efter to år med PigespejderTech: Vi samlede to verdener

09.07.2024

I juni kickstartede PigespejderExplorer som vores nye fokus efter to forrygende år med PigespejderTech. Derfor er det kun passende, at vi nu kigger frem og tilbage og gør status: Hvad nåede og opnåede vi med to års tech?

Det er for alvor blevet sommerlejrtid, og pigespejderne tog på ferie med en velkomst til det nye PigespejderFokus: Explorer.

Explorer betyder endnu mere mod, endnu mere vildskab og nye måder at være i og bruge naturen på. Det er et nødvendigt fokus, fordi vi ved, at børns mentale og fysiske velbefindende forbedres gennem naturophold. Børn, der aktivt er i naturen, trives bedre og kan bruge deres krop bedre end børn, der ikke har naturen som arena for leg og læring.

Men når vi nu siger “goddag” til PigespejderExplorer, betyder det også en slags “farvel” til PigespejderTech som fokus, hvor pigerne siden 2022 har stiftet bekendtskab med tech, kodning og robotter i spejderaktiviteterne, og en måske ellers ukendt verden er blevet en mere fortrolig del af pigernes liv – både i hverdagen og til spejder.  

Mens vores fokus har været PigespejderTech, er vi blevet hhv. nomineret og indstillet til hele to prestigefyldte priser. Blandt mange andre seje kandidater blev vi i 2022 nomineret til Elle Awards Unge-prisen og året efter blev vi indstillet til rollemodel-prisen uddelt af Nordic Women in Tech Awards.

Det er selvfølgelig ikke et endegyldigt farvel, for Tech vil stadig leve videre i vores arbejde, og aktiviteterne vil stadig være tilgængelige som tema, som alle pigespejdere kan blive introduceret til ude i grupperne. Det håber vi selvfølgelig, I stadig har lyst til.  

Men lad os lige kigge tilbage for en stund. For hvad opnåede vi så hos De grønne pigespejdere efter to år med PigespejderTech? Vi har snakket med frivillige, unge pigespejdere, generalsekretæren og formanden for at få svar på netop det.

Julie Wænnerstrøm – frivillig udvikler af PigespejderTech

– Det var vildt spændende at være med til at udvikle, fordi det var noget helt andet, end det vi plejede at lave. Det har været sjovt at være med til at udfordre og modernisere det klassiske spejderarbejde. 

Julie fortæller, at noget af det fede ved at være med til at udvikle et PigespejderFokus er, at man kommer til at møde mange kvinder med forskellige roller i pigespejderland, som alle har det fælles mål at udvikle pigespejderne, så vi fortsætter med at være en dynamisk trop med fede aktiviteter.   

– Personligt har jeg været glad for at være med, fordi jeg sætter pris på, at vi holder fast i vores værdier og principper, mens vi samtidig følger med tiden og følger med i, hvad det er, der interesserer pigerne i hverdagen.  

Der var fuld knald på på tech, da flere end 500 pigespejdere var samlet i Universe Science Park, da pigespejderevent i september 2023 vendte tilbage efter en ufrivillig coronapause. Her var PigespejderTech sammen med SciencePirater rammen for weekenden, og både videnskabelige forsøg og robotkodning stod på skemaet.

Leah Porse Rasmussen – formand for De grønne pigespejdere

Hovedbestyrelsens nye formand, Leah Porse Rasmussen, mener også, at det har været vigtigt for vores korps at sætte fokus på noget, der normalt ikke fylder meget i spejderverdenen.  

 – Det er den vej, det hele går, og vores børn og medlemmer oplever tech alle vegne. Så vi havde to muligheder: Enten kunne vi vælge at have ingen tech i spejder og holde det adskilt som altid, eller så skulle vi være undersøgende på, hvad det kunne bruges til i en spejdersammenhæng.  

Leah Porse Rasmussen mener, at det har været vigtigt at fokusere på tech, fordi de nye generationer er vokset op med teknologien, og mange af dem vil hellere betragte naturen i stedet for at være i den. Derfor er det vigtigt at finde en måde, hvor man kan binde naturen og teknologi sammen, så sidstnævnte føles lettere tilgængeligt for unge.  

Hun anerkender, at det for nogle har været svært at se, hvordan man fik tech ind i spejderarbejdet, og der i nogle grupper har været opstartsproblemer med blandt andet micro:bits. Men hun har også hørt, at aktiviteterne har været sjove, når man først kom i gang med dem.  

– Vi har brudt grænserne for, hvad jeg ville kalde børn og unges dagligdag og klassisk spejderarbejde. Sammenkoblingen af spejder og tech kunne have været hinandens modsætninger, men jeg synes, vi er lykkedes med at kombinere det. Tiltrækningskraften, som skærmen har på børn, har vi kunnet bruge til at få dem ud i naturen.  

På Nyborg Strand kursus 2022 og 2023 fyldte Tech også meget på programmet, og her kunne pigespejdere dykke ned i alt fra micro:bits til ChatGPT og HverdagsTech. Derudover havde vi fint besøg fra vores samarbejdspartnere fra Copenhagen Data.

Helle Hende Stærmose – generalsekretær i De grønne pigespejdere

For De grønne pigespejderes generalsekretær Helle Hende Stærmose har det haft stor værdi, at PigespejderTech har været med til at gøre det mere attraktivt for medlemmerne at fortsætte.  

Grundlæggende handler det om at udvikle spejderarbejdet, så vi møder børn og unge med noget, der kan udvikle fællesskabet og opleves meningsfuldt af børn og unge. Vi må ikke være for langt væk fra deres hverdagsliv, fordi de har så meget at vælge imellem. Vi skal turde skille os ud, fortæller hun og fortsætter: 

– Samtidig med det også har været vigtigt for os, at det er et tema, som vores engagerede frivillige har haft lyst til at være en del af og kan se vigtigheden i. 

Med Tech som fokus har vi gjort omverdenen opmærksom på os. Det skete blandt andet, da vi blev indstillet til den prestigefyldte pris Nordic Women in Tech Awards, Advocate of the Year. Derudover har vi formået at vise, at vi er attraktive at have som samarbejdspartnere.  

Det er både på nationalt niveau i vores partnerskab med Copenhagen Data, og så er det på lokalt niveau for eksempel med Maskinmesterskolen i Aarhus. Det er samarbejder, der kommer pigespejderene til gavn og viser nye veje, som udvikler nye kompetencer hos vores medlemmer og giver udsyn til noget, som det ikke er alle piger, der finder vejen til.   

Helle Hende Stærmose mener, det nytænkende fokus har været med til at udvikle pigespejderne i en positiv og dynamisk retning.  

– For mig har det allervigtigste været, at det er kommet vores medlemmer til gavn. Vi har vist dem nye måder at bruge deres spejderskills på, og det har udvidet deres horisont at få nye rollemodeller. Det er det, Danmarks stærkeste fællesskab alene for piger skal kunne: udfordre og udvikle i trygge og inspirerende rammer.  

Med PigespejderTech formåede vi at introducere næsten 6000 børnehaveklasseelever rundt omkring i landet for blandet andet micro:bit og morsekodning. Flere børnehaveklasseledere har nævnt det som noget, de har været glade for at kunne videregive til deres elever.

Så hvad har vi nået på to år? Det kommer nok i virkeligheden an på, hvem man spørger.  Men dem, vi har spurgt, forklarer, at det har været et projekt, som var med til at reformere det klassiske spejderarbejde, så det kan tilpasses den verden, vi lever i.   

Vi har skabt nye muligheder for vores medlemmer og fortsat med at være et attraktivt tilbud for mange piger.

Teknologien omringer os i alle aspekter af livet og i alle aldre, og efter to år med PigespejderTech har vi sammen med blandt andet gruppeledere, samarbejdspartnere og udviklere fået smeltet de to ting sammen, der normalt er modsætninger – og med stor succes.

– Når jeg til spejder lærer noget, som jeg ikke troede, at jeg kunne fx morse med micro:bit, så bliver jeg sådan rigtig glad og stolt af mig selv og mere modig. Hvis jeg nu skal præsentere noget, så er jeg mere modig. Jeg er blevet bedre til at tale højt foran en hel masse mennesker, fx når jeg er i skolen.
– Pigespejder, 10 år.