Få fingre i bogen om 100 års pigespejderhistorie

03.09.2019

Spejdermuseet i Aarhus udgiver hvert år et årsskrift, og i år omhandler det vores 100-års jubilæum. Et århundrede – 100 år – 10 årtier – det kan der skrives meget om. Hvad skal med? Hvor detaljeret skal det være?

Her giver en af redaktørerne, Hanne Vedel Sterndorf, et indblik i redaktionens overvejelser omkring udgivelsen. Du kan købe et eksemplar af årsskriftet og få et minde om de første 100 år med grønne pigespejdere. Der er åbent for bestillinger af bogen frem til 20. september. Læs nederst hvordan bestilling foregår.

De indledende beslutninger

Rammen for bogen skulle fastlægges. 100 år er jo lang tid. Mange møder og lejre har været afholdt. Korpset har gennemgået mange ændringer, og det samme har samfundet. Vi ville gerne have alt med, men det er jo helt umuligt. Således opstod idéen, at vi ville tage temperaturen på korpset for hvert 10. år: dvs. 1919, 1929, 1939 osv. frem til og med den 4. maj 2019, hvor 100-års jubilæet blev fejret i Aarhus.

For også at vise samfundsudviklingen ville vi gøre det samme for samfundet blot med den lille finte, at vi ville se på aktuelle begivenheder i Danmark som sådan og helt specifikt i Aarhus hvert år den 4. maj ud fra Aarhus Stiftstidende. Det måtte være et meget passende udgangspunkt, idet bogen udgives af Spejdermuseet i Aarhus. Måske fordi vi er et pigekorps, har uniformens udseende i perioder fyldt en del i den interne debat, og den har ændret sig en del i tidens løb. På samme måde har moden i det hele taget skiftet, hvilket vi også syntes, kunne være lidt sjovt at vise. Eftersom De grønne pigespejdere tager udgangspunkt i den kristne folkekirke, er langt de fleste af de voksne medlemmer blevet konfirmeret. En konfirmationskjole er således en beklædning, vi har fælles ud over uniformen. Vi har derfor valgt at vise en konfirmationskjole for hvert år.

Piger tog affære allerede i 1917 (!)

De 100 års historie bliver fortalt med mange klip fra ”scrap-bøgerne”, og for en østjyde er det ikke mindst en oplevelse at få fortællingen om, hvordan en gruppe energiske piger faktisk tyvstartede KFUK-spejderne allerede i marts 1917 i Aarhus som en del af Det danske Pigespejderkorps. Pigerne ville i gang, og når der ikke lige fandtes noget grønt korps på landsplan, fandt de på en anden løsning – man er vel spejder.

Spejder og samfundet

Men det mest karakteristiske ved årsskriftet er, at redaktionen hele vejen igennem bevidst placerer spejderarbejdet som en del af det omgivende samfund. For hvert tiår er der også nyheder fra den store verden og klip fra Aarhuus Stiftstidende fra 4. maj – korpsets fødselsdag – det pågældende år. Ideen gennemføres i detaljer til endda en ”indkøbsseddel”, så man får prisen på f.eks. både mælk og brændevin samt andre livsfornødenheder.

Det er en rigtig tankegang, der ligger bag. Spejderbevægelsen er ikke og har aldrig været nok i sig selv. Bevægelsen skal ses som en del af samfundet, og det understreges ligefrem i årsskriftet, at formålet med arbejdet også er at skabe ”livsduelighed” for pigerne. Og så er det også godt, at man fortsat forstår sig som værende en del af noget andet større – den kristne kirke.

Årsskriftet er således ikke en udtømmende beretning om De grønne pigespejdere. Bogen giver et udsnit af historier set fra 2019 og på basis af diverse spejderdagbøger, litteratur, artikler, blade og personlige beretninger. Vi har stået på hovedet i gamle støvede arkiver, trukket på velvillige bibliotekarer, gransket egne historiske bøger om spejderi og samfund, talt med mange mennesker samt selvfølgelig brugt online kilder.

Kom til reception og udgivelsesfest

Årsskriftet præsenteres i sin trykte udgave ved en reception lørdag den 26. oktober på Spejdermuseet i Aarhus, Søren Nymarks Vej 19, 8270 Højbjerg. Se også museets hjemmeside

Bestilling

Årsskriftet kan bestilles direkte hos Spejdermuseet med levering pr. post, på Nyborg Strand eller ved selvafhentning. Årsskriftet kan også købes efterfølgende, så længe oplag haves.

Bestil senest 20. september 2019 pr. mail til Spejdermuseet –  info@spejdermuseetaarhus.dk. Angiv antal og bestillerens navn, adresse og telefonnummer.

Pris inkl. levering

  • Selvafhentning efter nærmere aftale med museet: 80 kr.
  • Levering på Nyborg Strand-kurset: 90 kr.
  • Fremsendelse med PostNord: 150 kr.

Redaktionsgruppe

Hanne Vedel Sterndorf, Birthe Hestbæk, Kirsten Pram, Bonzo (Else Broundal)

Layout:

Layout: Flint (Anne Kathrine Houe Vestergaard), en af De grønne pigespejderes mest benyttede layoutere og tegnere gennem tiden, har virkelig været kreativ med layoutet af denne bog. På trods af det lettere støvede emne minder bogens udseende langt fra om hengemte arkiver og gulnede billeder. Årsskriftet fremstår frisk og tiltalende med flittig brug af jubilæumslogoet, hvilket giver lyst til at blade i bogens mange fotos i sort-hvid og farver samt både grønne og hvide sider.