Hasle-Møllevang har et pigespejderkollektiv: “Man får et ekstrafedt fællesskab med de andre”

17.05.2023

Hvis vi siger spejderhus, hvad tænker du så? Du tænker nok på et sted, hvor grupper mødes hver uge og laver fede spejderaktiviteter sammen – for bagefter at tage hjem igen hver for sig. Det er også tilfældet de fleste steder, men ikke i Hasle-Møllevang gruppe. De har nemlig et helt unikt pigespejderkollektiv, hvor lederne har mulighed for at bo i gruppens spejderhus.

I den vestlige del af Aarhus finder du ikke et helt almindeligt villahus, men Hasle-Møllevangs pigespejderkollektiv. Det består af to spejderlokaler i kælderen, et køkken, en stue og fire værelser, hvor aktive ledere i gruppen har mulighed for at leje sig ind og bo, mens de studerer.

Vi har snakket med Ane Marie, som er gruppeleder i Hasle-Møllevang gruppe og beboer i pigespejderkollektivet på fjerde år. Hun flyttede ind, da hun startede på universitetet.

En regel ved at bo i huset er, at man skal være under studie, så det er ligesom et studiekollektiv. Det er en rigtig god mulighed for os unge ledere, som studerer, da vi kan bo her billigt på SU. På den måde behøver vi ikke have et studiejob ved siden af og bruge alle vores timer der, men i stedet bruge den indsats på vores frivillige arbejde i spejdergruppen.

I kollektivet bor Ane Marie sammen med sine spejderkolleger; Trine, som er tropleder, og Lola og Maria, som begge er flokledere. Sammen opbygger de et fællesskab, som skaber et trygt fundament for hele gruppen.

En måde at rekruttere ledere på

For mange år siden startede huset egentlig med at være ejet af en familie, som lavede det om til, at spejdergruppen dengang kunne bruge det. Sidenhen blev huset solgt til gruppen, som så et behov for, at de mange unge lederes havde et billigt sted at bo under deres studie. Løsningen blev et studiekollektiv.

Tanken med kollektivet er, at det er en måde at rekruttere ledere på, og det fungerer det rigtig godt som. At få nogle ledere til gruppen og holde på dem, fordi de får det her attraktive tilbud udover. Det er også nemt at være leder i gruppen og administrere det hele, fordi du bor der, hvor alle faciliteterne og materialerne er, og hvor pigerne kommer hver onsdag. Så det har været en smart løsning, fortæller Ane Marie.

Ansvaret følger ansvaret med

Når man siger “ja tak” til at flytte ind i Hasle-Møllevangs pigespejderkollektiv, følger et større ansvar automatisk med, fordi du som leder hele tiden er med til at passe på de fælles spejderting i gruppen. Ane Marie kommer selv med et rigtig godt eksempel:

Når man bor i kollektivet, indvilger man også i at, hvis der er en weekendtur, man skal på, og der ikke er nogle af de andre ledere, som kan, og man heller ikke selv kan, så er det dem, der bor i huset, der skal aflyse deres planer, så man kan komme afsted. Så man har ligesom et ekstra ansvar.

Nysgerrigheden spirer hos pigerne

Især hos de mindre pigespejdere i Hasle-Møllevang spirer lysten og nysgerrigheden til at lære mere om kollektivet og dets beboere. For dem er det en stor ting at få lov til at komme med op ovenpå i huset. De er altid til spejder i kælderen, og de synes, det er sjovt, at lederne bor i huset og spørger tit ind til det.

– Pigerne er ret nysgerrige på at se vores forskellige værelser, og de synes, det er sjovt, at der er et personligt præg over det. De kan godt mærke, hvor meget man føler sig hjemme, fordi det er 100 procent vores. På den måde lærer de os også at kende på en anden måde, fortæller Ane Marie.

Til de ugentlige spejdermøder om onsdagen hos Hasle-Møllevang bruger de oftest mest tid ude i haven eller nede i spejderlokalerne i kælderen.

– Ved særlige lejligheder rykker vi spejdermøderne op i selve huset. For eksempel holdt vi engang bagedyst, hvor pigerne sad og så Den Store Bagedyst oppe i stuen, og engang havde vi et tomt værelse, som vi brugte til at lave escaperoom i, siger hun.

Mulighed for opbyggelse af fællesskab og stabilitet

Når man flytter ind i pigespejderkollektivet, er man ofte lige startet på studie, og derfor bor man der typisk i en længere periode under hele ens studietid.

– Det giver stabilitet i forhold til ledergruppen, fordi det giver en form for kerne, i den tid man er på studiet og bor i huset. Derfor ved vi, at man har de ledere i et godt stykke tid i gruppen, og det er ret fedt, især fordi Aarhus er en studieby, så det er et attraktivt tilbud til mange unge mennesker, som alle har samme fælles udgangspunkt, nemlig spejder, siger Ane Marie.

– Kollektivet gør det meganemt at dyrke sin spejderhobby, og man får et ekstrafedt fællesskab med dem, man er i lederteam med. Det gør det også nemmere for andre ledere at komme ind i fællesskabet, fordi der er et fast og tæt fællesskab og komme ind i, siger hun.