Rangere fra Gladsaxe har renoveret deres baggård: “Vi gik amok og byggede selv borde, bænke, låge og hegn”

20.06.2023

I Gladsaxe gruppe har nogle af deres rangere forvandlet deres baggård fra at være en losseplads til at være et hyggeligt opholdssted, de kan bruge til sjove aktiviteter i gruppen. Det har krævet benhårdt arbejde fra start til slut, men det har været det hele værd.

Gladsaxe gruppe har altid haft et lille stykke areal bagved deres hytte. Området har mest været brugt som opbevaringssted for gruppens rafter og som bålskur. Bortset fra det har området nærmest ligget øde hen. Men det er fortid nu. Gruppen har nemlig givet stedet en kæmpe makeover og forvandlet baggården til et hyggeligt opholdssted.

– Baggårdsprojektet startede, da jeg og nogle andre rangere gik derom for at hente brænde som normalt. Da vi var deromme, begyndte vi at drømme; vi lagde lige pludselig mærke til, hvor stor grunden egentlig er, og vi begyndte straks at få ideer til, hvordan vores baggård skulle se ud, og hvad den skulle bruges til, siger Mathilde, som er ranger i Gladsaxe gruppe.

Den ide opstod i august sidste år. Seniorspejderne lavede efterfølgende en brainstorm, som de præsenterede for bestyrelsen – og bestyrelsen var heldigvis vilde med ideen og sagde go for projektet. I starten af i år fik de tildelt 50.000 fra en pulje, de havde søgt til projektet, og derfra startede det store renoveringsarbejde.

De unge pigespejdere er drivkraften

Gennem hele processen har det været gruppens unge ledere, der har været drivkraften. De har knoklet hårdt i weekender, på helligdage, i læseferier og på aftener for at få projektet i mål.

– Vi har selv bygget raftestativet, og vi har selv været ude og grave fliser op i en have for så at lægge dem igen i baggården. Vi har ikke haft en stor viden om, hvordan man gør ting, så det har været learning by doing gennem hele projektet – og en hel masse videoguides på YouTube, siger Mathilde.

Det hele værd

Projektet har både været stort og omfattende, og Mathilde fortæller, at det har været enormt fedt at se en idé, der opstod en tilfældig eftermiddag blandt tre rangere, blive til virkelighed.

–  Det har været så vildt, at andre også har syntes, det var så god en ide, at man gerne har villet give penge og tid på at få det realiseret. Det har krævet benhårdt arbejde af os fra start til slut, men hvor har det været det værd. Det har været så fedt at lære, at man helt selv kan bygge alt muligt. Vi var tre om at bygge et raftestativ. Ingen af os havde nogen som helst erfaring i at bygge noget som helst i træ, men vi fik det stablet på benene. Det står endnu og har endda holdt til flere storme. Derefter gik vi amok og byggede selv borde, bænke, låge og hegn. Vi kan jo godt, siger hun.

Det store arbejde, pigespejderne har lagt i projektet, betyder, at gruppen nu har et stort og lækkert udeareal. Det gør, at de bedre kan have gang i udendørs og længerevarende projekter.

– Nu har vi vores helt egen have til spejder, som vi kan låse af for og rode i, så meget vi har lyst til. Vi har et udeareal, der kan bruges til lederaften, til smuttemødet, til bålmødet – eller endda også som opholdsområde inden eller efter spejder, siger Mathilde.